Kini Pelajar Perlu Berbikini Untuk Mengambil Exam Kerana Pakaian Sopan Dan Menutup Aurat Diharamkan

Pelajar BerpurdahApa cerita universiti di Malaysia ni? Tak kan nak masuk dewan peperiksaan dengan pemakaian yang sopan dan menutup aurat pun dilarang? Perkara sedemikian menggalakan lagi pelajar sekarang untuk berpakaian seksi dan jangan terkejut jika satu hari nanti ada yang berbogel untuk masuk ke dalam dewan peperiksaan ataupun ke dalam kelas. Itulah sedikit sebanyak pembayang tentang apa yang aku baca dalam satu website ni.

Seorang muslimah dilarang masuk ke dalam dewan pemeriksaan hanya kerana beliau berniqab ataupun berpurdah. Bagi aku, perkara ini tidak sepatutnya berlaku lagi-lagi dalam sebuah negara yang digelarkan sebagai negara Islam. Jangan nak poyo sangat dengan nama negara Islam kalau perkara tentang Islam ditentang dan dipandang sinis oleh orang Islam itu sendiri.

Aku tak sempat kenal muslimah yang dihalang masuk ke dalam dewan exam dengan keadaan berpurdah tersebut sebab dia dah tutup akaun Facebook dia. Tapi apa yang aku tahu, dia dah mengetengahkan perkara ini kepada pengawas universiti dimana tempat dia belajar.

Antara komen menarik yang sempat aku baca tentang masalah ini adalah,

Bagai satu pencabulan jika selama ini dia mengenakan purdah dan disuruh pula membukanya.

Aku malas nak tekankan siapa dia dan di mana dia belajar. Korang pandai-pandai cari sendiri ye.

Berapa Kelajuan Internet Yang Nasa Gunakan?

Kelajuan Internet Nasa
Gambar Hashem AL-ghaili

Kadang-kadang terlintas difikiran aku berapa kelajuan internet yang Nasa gunakan untuk menjalankan segala operasi mereka. Sebelum aku pergi jauh, biar aku terangkan serba sedikit tentang Nasa agar budak kecil ada cita-cita dan terbuka minda mereka tentang perkara ini.

Nasa adalah singkatan bagi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan Amerika ( The National Aeronautics and Space Adminstration ). Nasa merupakan badan kerajaan Amerika Syarikat dan telah ditubuhkan pada 29 Julau 1958. Secara umumnya Nasa dirujuk sebagai agensi angkasa lepas yang terulung didunia.

Sebagai sebuah agensi yang terulung, sudah pasti Nasa memerlukan sambungan Internet yang berkelajuan internet untuk membantu memproses data-data dengan lebih cepat.

Kelajuan Internet yang Nasa gunakan adalah 91 gigabit per second. Ia bukan talian internet public yang digunakan orang awam. Line internet yang Nasa gunakan diberi nama ESnet, singkatan bagi Energy Science Network.

Bagi mereka yang hanya menggunakan internet untuk tengok gambar kucing, refresh Facebook, download movie, tengok ehem-ehem, korang tak perlu rasanya kelajuan internet seperti ini. Cukuplah untuk korang gunakan apa yang telah disediakan Telekom Malaysia.

Aku sayang Telekom Malaysia

Kalau rajin, teruskan bacaan korang di ;

The Shadow Internet That’s 100 Times Faster Than Google Fiber


http://www.theregister.co.uk/2014/06/18/careful_with_fibre_speed_record_hype/