Hari ini dah masuk hari keberapa aku deman. Nak update blog ini dan yang lain pun terpaksa aku tolak ketepi dahulu niat itu. Bila tangan dah ready kat keyboard untuk menaip sesuatu, pasti ada cecair yang keluar dari hidung mengganggu. Tiada pilihan lain, terpaksa aku membaringkan sahaja tubuh ini.

Dalam minggu ini, pelbagai perkara yang terjadi disekeling kita. Nak atau tidak, kita kena ambil tahu. Jangan sampai terjadi pada kita kelak, baru terkial-kial untuk mengorak langkah penyelesaian.

1. Isu Ustaz Don
Minggu ini heboh orang keyboard warrior mengatakan bahawa Ustat Don menyebarkan hadis palsu dan bawa penyelewengan untuk menyesatkan umat Islam. Tidak terkecuali untuk masuk campur dalam perkara ini adalah Wardina Safiyyah yang meminta pihak Astro menyemak semula isi kandungan rancangan 30 Minit Bersama Ustaz Don. Tapi apa yang menarik aku hendak kongsikan disini adalah jawapan balas dari Abu Widad Ad-Dusuni Al-Asy’ari yang dikatakan sahabat kepada ustaz Don.

KOMENTAR SAYA KEPADA SAHABAT SEPERJUANGAN AHLUSSUNNAH WAL JAMAAH AL-FADHIL USTAZ DON DANIYAL HAFIZAHULLAH.

1) BAB BANI TAMIM. Ustaz Don salah menukilkan mengenai Bani Tamim. Bani Tamim ialah nisbah kepada Bangsa Arab. Mungkin Ustaz Don boleh keluar kenyataan pembetulan.

2) BAB KISAH TELAGA. Ustaz Don tidak salah menukilkan. Allah Maha Mencipta, maka diciptakan Karomah bagi Para Awliyaa As-Solihin.

3) BAB KISAH RAMBUT NABI. Ustaz Don salah menukilkan. Saya sendiri pernah bertabarruk dengan Rambut Nabi yang di bawa oleh beberapa org Ulama. Mereka Ialah Syaikh Abdurrahman Ammash (Tahun 2006), Syaikh Othman Al-Falestiniy (Tahun 2007-2008), Syaikh Salim ‘Ulwan Al-Husainiy (Tahun 2012, 2013), Syaikh Jamal Saqor (2013, 2014).. Saya pernah bertanyakan mengenai perkara ini kepada sebahagian mereka, maka mereka katakan Rambut Nabi yang ada sekarang tidak memanjang dan tidak telus cahaya. Namun pasti Rambut Nabi tidak akan terbakar, kerana Allah pelihara Jasad Nabi dan mana mana bahagiannya dari hancur dan musnah. Mungkin Ustaz Don boleh keluar kenyataan pembetulan.

4) KISAH BIAWAK MENGAKUI KENABIAN NABI MUHAMMAD. Ustaz Don tidak salah menukilkan. Memang kisah ini Shahih Hadisnya dan banyak riwayatnya. Ini adalah mukjizat Nabi.

5) ISU TALAFFUZ NIAT. Ustaz Don tak salah nukil. Ada sandaran. Wahabi yang bodoh dan tak faham dan tak mengaji.

6) ISU AIR MUSTAKMAL. Ustaz Don tak salah nukil. Wahabi yang bodoh tak faham dan tak mengaji. Wahabi pergi ngaji dulu bab basuhan pertama, basuhan kedua yang melengkapkan basuhan pertama yang wajib.

7) ISU DOA TAMBAHAN. Ustaz Don tak salah nukil. Ikutlah org nak doakan apa pun. Wahabi ja takmau doa. Bodoh punya WAHABUN.

PESAN SAYA YANG HINA NI.

Semua sahabat yang berdakwah dan mengajar. Pastikan anda telah mengambil ilmu yang anda ingin ajar secara talaqqi bagi mengelakkan kekeliruan fakta.

Kata Guru kami: “Aku berpesan kepada kamu supaya kamu sampaikan apa yang telah kamu ambil secara talaqqi sahaja. Walaupun kitab yang kamu gunakan itu betul, tapi dikhuatiri kamu salah faham ibarat kitab sehingga kamu menyampaikan apa yang salah difahami dan dianggap benar olehmu”

TULISAN INI HANYA UNTUK MENJAWAB BEBERAPA PERSOALAN OLEH INDIVIDU TERHADAP SAYA.

SAYA MENGAGUMI USTAZ DON SEBAGAI PENDAKWAH DAN SAYA MENYOKONG PERJUANGAN USTAZ DON DI ARENA DAKWAH. MANUSIA BIASA SEPERTI KITA TIDAK MAKSUM, MAKA KITA MOHON MAAF DAN BERISTIGHFAR PADA ALLAH ATAS KESILAPAN KITA. SEMOGA ALLAH PELIHARA USTAZ DON DAN MENGURNIAKAN KEMULIAAN KEPADANYA.

KALAU ADA PELUANG BERTEMU DENGAN USTAZ DON, SAYA INGIN SANGAT BERSUA SATU HARI NANTI. KITA MUZAKARAH ILMIAH BERADAB SEBAGAIMANA CARA ULAMA.

WALLAHU SUBHANAHU WA TA’ALA A’LAMU WA AHKAM.

Kalau bab wahabi wasabi wakenababe tu aku tak tahu sangat. Untuk video yang mengatakan bahawa Ustaz Don itu dan ini, boleh tonton video dibawah. Aku tak pasti Puteri Dayana ni orang wahabi ke apa. Rajin betul dia edit video ni.

2. Real Madrid Menang Copa Del Rey
Malam tadi kalau aku tidak silap aku dah tersedar dah pukul 3.30pagi. Entah macam mana, boleh terlelap pula. Akbiatnya, terlepas untuk aku tengok kemenangan Real Madrid keatas Barca. Kepada peminat Barca, jangan dihantui dengan kelajuan Bale. Serius laju Bale lari. Madrid menang dengan jaringan 1-2.

3. Karpal Singh Maut Terlibat Kemalangan
Kira-kira jam 1 pagi tadi Karpal Singh dan maut akbiat terlibat dalam satu kemalangan di KM 301.6 Lebuhraya Utara Selatan berhampiran Gua Tempurung,Gopeng. Kemalangan ini turun meragut nyawa pembantu peribadi beliau, Michael Cornandez dan difahamkan anaknya mengalami cedera teruk. Kepada mereka yang memandu lewat malam, pastikan anda mempunyai rehat dan tidur yang secukupnya.karpal singh
3 thoughts on “Macam Macam Hal Sekarang Ini Yang Terjadi Oi!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *