Orang Cakap, Jangan Belajar Dari Ketam Melayu. Betul Ke Bohong?Ramai daripada kita pernah mendengar kisah ketam Melayu dan ketam Cina yang mempunyai sikap yang berbeza. Apabila pembeli datang untuk membeli ketam, mereka bertnaya kepada penjual ketam cara untuk membezakan ketam Cina dengan ketam Melayu.

Si peniaga memberitahu, ketam Melayu dan ketam Cina ditempatkan di dalam bekas yang berbeza. Ketam Melayu ditempatkan di dalam bekas yang terbuka sementara ketam cina ditempatkan di dalam bekas yang tertutup.

Alasan ketam Melayu ditempatkan di dalam bekas terbuka adalah apabila seekor ketam naik, ketam yang lain akan menariknya sehingga ketam tersebut jatuh ke bawah kembali.

Ketam Cina pula ditempatkan di dalam bekas tertutup kerana apabila seekor ketam memanjat ke atas, ketam lain akan saling menolong hingga semua ketam tersebut dapat keluar daripada bekas tersebut.

————————————————————————————————————————

Artikel ini aku ambil dari majalah Gen-Q edisi kali ke-33. Ringkas dan penuh makna penulisan ini. Aku kongsikan sebab aku tau ramai yang tak beli majalah kecil ini. Tidak kurang juga ada yang tidak tahu tentang kewujudan majalah ini.

2 thoughts on “Orang Cakap, Jangan Belajar Dari Ketam Melayu. Betul Ke Bohong?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *